Kontrola pražského delfinária černou stavbu nepotvrdila

Praha - Kontrola na soukromém pozemku v Praze 4 - Libuši, kde by měla vzniknout vodní aréna pro představení Delfíni v Praze, nezjistila černou stavbu. Podle plánů pořadatelů by měla vodní show s mořskými savci odstartovat 20. června. Starosta Libuše Jiří Koubek nyní po organizátorech požaduje projektovou dokumentaci, aby měl záruky, že černá stavba nezačne později.

„Dnes ráno byla na místě kontrola zástupců stavebního úřadu a dalších přidružených odborů městské části. Výsledkem kontroly je, že nepotvrdila mylné domněnky a nepravdivé informace, že se jedná o černou stavbu,“ sdělil pořadatel delfíní show Artur Kaiser.

Bazén nebo stan? Rozdíl může být i ve stavebním povolení

Koubek potvrdil, že v současné době se nedělají na pozemku žádné stavební práce, které by podléhaly stavebnímu zákonu. „Slíbili nám dnes předložit studii nebo projektovou dokumentaci. Nic ale nepředložili. Takže stále nemůžeme posoudit, zda to, co se tam chystá, bude, nebo nebude podléhat stavebnímu zákonu,“ uvedl Koubek.

Vodní aréna by měla delfínům nabídnout 432 metrů čtverečních vodní plochy, což odpovídá dvěma tenisovým kurtům. Delfinárium by mělo být umístěno v obřím stanu, který pojme až 1 900 diváků. Stan stavebnímu povolení nepodléhá, ale stavba bazénu většího 40 metrů čtverečních už ano.

„Pokud bude bazén pevně spojen se zemí, podléhá stavebnímu povolení. My ale stále nevíme, zda nebude třeba mobilní,“ uvedl Koubek. Organizátoři původně naplánovali akci na 25. dubna na Rohanské nábřeží. Několik desítek tisíc lístků, které si už lidé podle Kaisera koupili, bude možné od 13. dubna vyměnit na webu akce. Cena za lístek se pohybuje v rozmezí 200 až 800 korun.

Pořadatelé měli problém i s ochránci zvířat

Proti projektu delfinária se postavili také ochránci zvířat. Protestovali zejména proti dovozu zvířat, která by podle nich při převozu trpěla. Petici za zrušení záměru už podepsalo 12 tisíc lidí. Proti se postavil i pražský magistrát, který argumentoval, že projekt je v rozporu s českou i mezinárodní legislativou. Jak tehdy uvedl primátor Bohuslav Svoboda, pro evropské země není možné vydat povolení dovozu pro delfíny pocházející z volné přírody, pokud jsou dováženi pro komerční účely. Pořadatel delfíní show ale oponoval, že konkrétní delfíni nepocházejí z volné přírody, ale jsou narozeni v bazénu a na takové prostředí jsou i zvyklí.

Jitka Szászová k pražskému delfináriu (zdroj: ČT24)