Zpravodajský web ČT24

V Německu se zvyšuje agresivita vůči politikům. Pachatele útoku na Eckeho policie dopadla

Zemští ministři vnitra řeší v Německu, jak zabránit násilným útokům na politiky. Reagují tak na sérii násilí z posledních dnů. Ke zvažovaným opatřením patří víc policistů na politických akcích i lepší ochrana soukromí politiků.

Před 79 lety skončila druhá světová válka, Česko si připomíná Den vítězství

Na mnoha místech Česka si ve středu lidé připomenou 79. výročí konce druhé světové války. Tradiční pietní akt za účasti nejvyšších představitelů státu se uskuteční od 10:00 v areálu Národního památníku v Praze na Vítkově. Mezi účastníky bude prezident Petr Pavel, ministryně obrany Jana Černochová (ODS) či náčelník generálního štábu Karel Řehka. O dvě hodiny později na Pražském hradě prezident Petr Pavel jmenuje nové generály.

Je problém, že Netanjahu vnímá ofenzivu v Rafahu skrz své politické potřeby, říká Kalhousová

Izraelská vojenská operace trpí nejasným politickým zadáním, míní Irena Kalhousová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ředitelka Herzlova centra izraelských studií v pořadu Interview ČT 24 popsala perspektivy současného dění na palestinské straně hraničního přechodu v Rafahu. Pedagožka reagovala i na kritiku, které ona sama aktuálně čelila ze strany uskupení Akademici proti apartheidu. Jde podle ní o velmi malou skupinu lidí, která zvolila formu, z níž je podle Kalhousové cítit diktát. „Toto požadujeme, jsme anonymní a ještě ani neřekneme, kdo jsme,“ komentovala jejich prohlášení.

Plné nasazení na jihu. Premiér Módí usiluje o hlasy z bohatší části Indie

Téměř miliarda lidí má právo odevzdat hlas v indických parlamentních volbách. Volby v nejlidnatější zemi světa jsou tak těmi největšími, které se kdy na světe konaly – volit v nich může zhruba každý osmý obyvatel planety. Úřadující premiér Nárendra Módí doufá v obhajobu vítězství a zisk třetího funkčního období. Indická opozice – zejména na jihu subkontinentu – ovšem tvrdí, že pokud si Módí moc udrží, ztratí Indové mnoho ze svých svobod.

Zaměstnanci Boeingu čelí podezření, že falšovali záznamy o inspekci letadel

Americká Federální letecká správa (FLS) spustila nové vyšetřování výrobce letadel Boeing. Ověřuje, zda zaměstnanci společnosti falšovali záznamy o inspekci jejích letounů. Kontroly souvisí s řetězcem potíží, který odstartoval v lednu, když se stroji 737 Max 9 za letu odtrhl nouzový východ. Desítky letadel následně dostaly dočasný zákaz letu, společnost vyměnila část vedení a musela drasticky snížit produkci.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 06:35

    Zájemci o historii pražského metra se mohou dnes svézt na lince C historickými soupravami. Vlaky budou jezdit mezi stanicemi Kačerov a Florenc od 9:00 do 16:00. Některé soupravy pojedou na konečnou stanici v Letňanech. Podrobnosti k historickým jízdám jsou na webu dopravního podniku.

  • 06:14

    Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, použilo při něm řízené střely a drony. Ukrajinský ministr energetiky Harman Haluščenko uvedl, že cílem byla opět ukrajinská energetická infrastruktura.

  • 06:13

    Letošní duben se jako 11. měsíc v řadě stal nejteplejším v historii měření. V prohlášení to uvedla meteorologická služba Evropské unie Copernicus, podle které průměrná dubnová teplota u zemského povrchu činila 15,03 stupně Celsia, a byla tak o 0,67 stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020.

  • 06:08

    Průměrná sazba hypoték na počátku května mírně klesla z dubnových 5,57 na 5,52 procenta. Je tak nejníže od května 2022. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

  • Středa 8. května 2024
    Úterý 7. května 2024
  • 23:46

    Hlavní část procesu s exprezidentem USA Donaldem Trumpem ve věci nakládání s tajnými dokumenty nezačne 20. května, potvrdila soudkyně. Nový termín ihned nestanovila.

„Asi není zájem na děkanovi, který by měl vlastní názor." Akademický senát Národohospodářské fakulty nástupce Ševčíka nezvolil

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze v úterý kandidáta na děkana nezvolil. Pro emeritního děkana fakulty Zdeňka Chytila hlasoval jeden senátor, šest bylo proti a dva se zdrželi. Jednání se zúčastnili všichni senátoři. Senát měl původně vybírat ze dvou kandidátů, bývalý člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek svou kandidaturu na děkana stáhl. Fakultu od prosince, kdy bývalého děkana Miroslava Ševčíka odvolal rektor VŠE Petr Dvořák, vede statutární zástupkyně děkana Adéla Zubíková. Znovu bude senát volit kandidáta na děkana 29. května.
před 9 h hodinami|
MS v hokeji

Kde koupit vstupenky, jak se dostat k halám a kdy hrají Češi? Vše, co potřebujete vědět o hokejovém šampionátu

Dají se ještě sehnat vstupenky? Jak se dopravit k arénám? A jakým způsobem se zachytí falešné vstupenky? Organizátoři mistrovství světa v hokeji vydali řadu doporučení pro fanoušky, kteří se chystají ve dnech od 10. od 26. května navštívit šampionát v Praze a Ostravě. Web ČT24 nabízí podrobné informace pro hokejového fanouška před největší tuzemskou sportovní akcí roku včetně instrukcí, kde sledovat utkání živě mimo arény a novinek z vysílání České televize, která nabídne všech 64 zápasů v přímém přenosu.
30. 4. 2024Aktualizovánovčera v 20:44|

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Koleje nejsou hřiště, upozorňuje Správa železnic. Děti ohrožují vlaky pokládáním kamenů

Policie na Přerovsku vyšetřuje, kdo pokládá kameny na koleje. V celém Česku je takových případů za první čtvrtletí evidovaných dvacet. Podle zkušeností železničářů ve většině z nich nejde o kriminální úmysly. Kameny na koleje nejčastěji dávají děti, aniž by si uvědomovaly, jak velké nebezpečí hrozí a jaké neštěstí mohou způsobit. Správa železnic proto přichází s novou osvětovou kampaní nazvanou Koleje nejsou hřiště.

Stanjura: Naplňují se obavy, že plán majitele na záchranu Liberty není realistický

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se naplňují obavy, že plán majitele na záchranu hutní společnosti Liberty Ostrava není realistický. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chystá pro případ potřeby sociální pomoc. Česko jedná o možných krocích i s Evropskou komisí. Ministři to řekli na tiskové konferenci po jednání vlády. Ministři připomněli, že firma poprvé nezaplatila celé sociální odvody a poprvé také nedodržela splátkový kalendář ke srovnání závazků vůči Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Liberty tvrdí, že České správě sociálního zabezpečení nedoplatky na sociálních odvodech uhradila.

Další část silnice navazující na budoucí obchvat Opavy má územní rozhodnutí. Celá stavba má být hotová za pět let

Nová část silnice I/11 mezi Opavou a Ostravou získala územní rozhodnutí. Mohou začít jednání o výkupech pozemků s jejich vlastníky. Trasa by měla být dokončená do pěti let. Nový úsek odvede provoz z městské části Komárov, zrychlí provoz mezi Ostravou a Opavou a obcím uleví od silného provozu.

Na jihu Čech se objevil větrný vír. Není jasné, zda šlo o tornádo, meteorologové zjišťují detaily

Na Českobudějovicku se v souvislosti s bouřemi v pondělí odpoledne objevil větrný vír. Zřejmě se jednalo o takzvané gustnado, ale meteorologové nevylučují, že mohlo jít i o tornádo. Termínem gustnado se označuje krátkodobý větrný vír, který ale nemá takovou sílu jako tornádo. Jev se vyskytl v oblasti Adamova a Hůr, sdělila Eva Houbová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
před 15 h hodinami|

Reportéři ČT: Darja Stomatová zachytila na Ukrajině povinné evakuace rodin s dětmi

Mosty jsou v Charkovské oblasti stejně rozbité jako osudy lidí. Mnozí musí čelit těžkému rozhodnutí – opustit domov, nebo zůstat? Manželé Vitalij a Irina se za poslední dva roky musí stěhovat už podruhé. Tentokrát kvůli povinné evakuaci pro rodiny s dětmi, kterou pravidelně vyhlašují úřady ve zmíněné oblasti.
před 13 h hodinami|

Předsednictvo TOP 09 navrhlo na ministra pro vědu Ženíška

Marek Ženíšek z TOP 09 má být podle předsednictva této strany novým ministrem pro vědu a výzkum. Návrh musí ještě schválit výkonný výbor strany, který rozhodne ve čtvrtek. Ženíšek má nahradit Helenu Langšádlovou (TOP 09). Původně měl na post zamířit Pavel Tuleja (TOP 09), ten se ale nominace vzdal.
včeraAktualizovánopřed 11 h hodinami|

VIDEO: NASA ukázala, co by viděl člověk padající za horizont událostí obří černé díry

Pád do černé díry by nikdo nepřežil – a zatím není v lidských silách ani se k té nejbližší dostat. Americká vesmírná agentura NASA ale vytvořila simulaci, která ukázala, jak by takový pád vypadal. Superpočítač video generoval pět dní, běžnému notebooku by to trvalo více než deset let.
před 17 h hodinami|

Lék proti astmatu může mít u dětí silné vedlejší účinky. Britské úřady ho opatřují výraznějším varováním

Další země rozhodla, že lék montelukast musí být opatřený výrazným varováním před možnými vedlejšími účinky. Přistoupila k tomu Velká Británie poté, co úřady zveřejnily informace o potenciálně negativně zasažených dětech. Přípravek se používá i v Česku, i když podle všeho ne příliš často. Na možná rizika medikamentu upozorňuje i tuzemský lékový regulátor.
před 15 h hodinami|