Zpravodajský web ČT24

Ukrajinci hlásí, že poprvé sestřelili ruský strategický bombardér Tu-22M3

Ukrajinské letectvo uvedlo, že ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR sestřelilo ruský strategický bombardér Tu-22M3. Je to poprvé, co Kyjev tento typ letounu zasáhl. Rusko před ukrajinským oznámením potvrdilo, že se stroj zřítil, hovořilo ale o „technické závadě“.

V Íránu se ozvaly výbuchy. NYT píší o zásahu letecké základny, zdroje z Teheránu mluví o infiltraci

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, informovala íránská média. Země podle nich aktivovala protivzdušnou obranu a pozastavila v některých místech letištní provoz. Podle deníku The New York Times (NYT) měl útok cílit na leteckou základu, Írán navíc hlásí drony také ze severní oblasti u města Tabríz. Stanice ABC News s odvoláním na amerického představitele uvedla, že izraelské rakety zasáhly blíže nespecifikovaný cíl v Íránu. Jeruzalém se k útoku nevyjádřil. Podle zdrojů z Teheránu nebyl původ útoku zahraniční.

Jindřich ze Skalice se vrací, tentokrát s kuší. Druhý díl videohry Kingdom Come: Deliverance vyjde ještě letos

Jedna z nejúspěšnějších českých videoher Kingdom Come: Deliverance dostane pokračování. Oznámilo to na síti X studio Warhorse, které za vývojem obou dílů stojí. Prvního dílu, jehož vývoj stál stovky milionů korun, se už prodalo přes šest milionů kopií.

EU došla trpělivost se židovskými radikály. Za útoky na Palestince poprvé čelí sankcím

Evropská unie vůbec poprvé odsouhlasila sankce na radikální izraelské osadníky. Důvodem jsou opakované útoky na palestinské obyvatelstvo na Západním břehu. Podle lidskoprávních aktivistů museli Palestinci opustit v posledních měsících nejméně sedm obcí. Palestinci považují Západní břeh za součást jejich budoucího státu, Izrael ho ale v rozporu s mezinárodním právem okupuje. Část Izraelců navíc požaduje urychlení výstavby na tomto území.

Taylor Swiftová vydala nové album. Básní o mukách lásky

Jak řekla, tak se stalo. Zpěvačka, skladatelka a textařka Taylor Swiftová vydala 19. dubna nové album. Anoncovaný název The Tortured Poets Department, tedy Oddělení mučených básníků, budil dohady o přesném významu. Nahrávka je nakonec dalším porozchodovým vyléváním srdce, nicméně podle recenzí dospělejším než ty předchozí.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 14:17

    Všech třicet řádně přihlášených uskupení bylo letos připuštěno k volbách do Evropského parlamentu v Česku. Ministerstvo vnitra žádné z nich neodmítlo.

  • 14:06

    Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.

  • 13:56

    Lidé zřejmě budou muset hlásit úřadům převoz částky vyšší než 15 tisíc eur (asi 380 tisíc korun) přes hranice. Návrh podpořila v úvodním kole sněmovna.

  • 13:39

    Sněmovna podpořila v úvodním kole návrh zákona o veřejných kulturních institucích. Jejich výhodou má být v porovnání s příspěvkovými organizacemi mimo jiné možnost dlouhodobého finančního plánování z více zdrojů. Omezí se tak možnost případných politických zásahů do činnosti. 

  • 13:29

    Ministerstvo vnitra bylo střídmé v nominacích na generálskou hodnost, řekl po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem šéf resortu Vít Rakušan (STAN). Hlava státu se podle něj nyní s návrhy podrobně seznámí, příští týden by je měla schvalovat vláda. Prezident tradičně povyšuje do generálských hodností u příležitosti státních svátků – 8. května a 28. října.

Exšéf brněnské hospodářské kriminálky Machala dostal u soudu podmínku za vynášení neveřejných informací

Městský soud v Brně uložil bývalému vedoucímu 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimíru Machalovi trest dvanáct měsíců podmíněně odložených na osmnáct měsíců, peněžitý trest padesát tisíc korun a zákaz činnosti v bezpečnostních sborech na pět let. Machala od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka. Ve věci jde o druhý odsuzující rozsudek, poprvé mu soud uložil trest sto tisíc korun. Muž vinu popřel.
před 54 mminutami|

Chladné počasí má pokračovat. Výlety do hor by měli zvážit turisté i řidiči s letní výbavou

Do Česka se dostává studený vzduch a na hory se vrací sněžení. Na horách může podle meteorologů napadnout až čtyřicet centimetrů sněhu. Vydali proto výstrahu pro území několika horských oblastí: Krušné hory, Šumavu nebo Beskydy. Chladné počasí s teplotami pod průměrem má vydržet i v dalších dnech. Podle silničářů by řidiči, kteří už nechali svá auta přezout na letní pneumatiky, měli zvážit jízdu do těchto oblastí.
před 1 h hodinou|

Obrazem

Vše k tématu

Miliarda Indů volí. Módí sází na hospodářský boom, dráždí Čínu a koketuje s Ruskem

V Indii odstartoval šestitýdenní volební maraton, při němž skoro miliarda lidí rozhodne o složení tamní dolní komory parlamentu. Jasným favoritem je nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího. Během dekády u moci se Módímu podařilo dostat Indii mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa a učinit z ní globální velmoc, která směle konkuruje Číně a udržuje pragmatické vztahy s Ruskem. Módího vládu nicméně poznamenaly útoky proti muslimům, sílící nezaměstnanost mezi mladými a omezování nezávislých médií. Opozice se proto před volbami spojila v široké nesourodé alianci, a to s jediným cílem: nedovolit Módímu třetí funkční období v řadě.

V Polsku zadrželi podezřelé z útoku na Navalného spolupracovníka Volkova

Ve Varšavě byli začátkem dubna zadrženi dva lidé podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného, informovali litevští vyšetřovatelé. Jde o polské občany, kteří údajně Volkova přepadli v březnu v blízkosti jeho bydliště ve Vilniusu. Podle litevských vyšetřovatelů za tímto násilným činem zřejmě stojí Rusko. Polská policie uvedla, že dvojici zadržela na základě evropského zatykače a že se případem zabývá prokuratura ve varšavské čtvrti Praga.

Soud rozdal další tresty rýnovickým dozorcům za napadení vězně

Trojice dozorců z Věznice Rýnovice a jeden bývalý příslušník vězeňské služby si vyslechli podmíněné tresty za fyzické napadení vězně v únoru 2020. ČT to sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Dozorci kromě toho nesmí několik let pracovat ve vězeňské službě. Verdikt je zatím nepravomocný. V zařízení aktuálně chybí celkem 21 strážných a dozorců.
Načítání...

Novela energetického zákona jde do výboru, hlasování o ochraně řek sněmovna odložila

Do druhého čtení poslali poslanci novelu energetického zákona, která upravuje pravidla pro ukládání a pozdější využití vyrobené energie. Oproti původnímu programu to byl první zákon, k němuž se Poslanecká sněmovna v pátek dostala. Závěrečné hlasování o novele vodního zákona, který by měl snížit riziko opakování havárie, jaká se stala před čtyřmi lety v Bečvě, totiž předtím odložili poslanci na začátek května. Úvodní dvě hodiny se sněmovna ještě věnovala migračnímu paktu, i když k němu byla mimořádná schůze ve čtvrtek. Tématu se ale znovu chopili opoziční politici disponující přednostním právem.

Lidé s fotovoltaikou snížili podle analýzy odběr ze sítě až o desítky procent

Před pořízením fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla si lidé nejčastěji kladou otázku: kolik se těmito technologiemi dá ušetřit? Jedna z energetických společností analyzovala spotřebu bezmála dvou a půl tisíce svých zákazníků. Výsledkem je, že se střešními panely lidé nejčastěji snížili odběr ze sítě o dvacet až čtyřicet procent.

Policisté obvinili šest lidí kvůli korupci související s obecními byty v Brně

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Informoval o tom mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Policisté celý den na tisícovce míst v Česku měří rychlost

Na více než tisícovce míst na celém území Česka v pátek policisté hlídají dodržování nejvyšší povolené rychlosti při akci Speed Marathon. Hlídkovat chtějí ve vytipovaných rizikových lokalitách po celý den. Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší bezpečnosti na silnicích, oznámila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Seznam míst, kde hlídky budou, policie zveřejnila již dříve na svém webu.
před 6 h hodinami|

Rusové zabili v Dněpropetrovské oblasti osm lidí včetně dvou dětí. Zasáhli obytné domy či nádraží

Rusové v noci na pátek zaútočili raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny a zabili nejméně osm lidí, včetně dvou dětí, informoval šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak. Dalších 29 lidí je zraněno. Ukrajinské dráhy informovaly, že zasažena byla i železniční infrastruktura, nádraží v Dnipru dočasně přerušilo provoz.
09:25Aktualizovánopřed 37 mminutami|

Většina migračního paktu je problémová, míní Peksa. Podle Vondry chybí návratová politika

Nový migrační pakt má k dokonalosti daleko, shodli se v pořadu ČT Události, komentáře vládní a opoziční politici. Podle místopředsedy ODS Alexandra Vondry opatření migrační proud nezastaví, v normě navíc chybí klíčová návratová politika. Člen sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) se obává, že pro běžence může norma fungovat jako pozvánka. Místopředseda hnutí STAN Jan Farský je nicméně přesvědčen, že jde o pozitivní krok vpřed, i když zůstává „na půl cesty“.
před 5 h hodinami|

Politici vybízejí Írán a Izrael ke snížení napětí

Představitelé řady států v pátek opět vyzvali ke snížení napětí na Blízkém východě po zprávách o nočních, patrně izraelských úderech na íránském území a o ranním útoku na pozice protivzdušné obrany v Sýrii. Izrael se k útoku zatím oficiálně nepřihlásil a íránská strana oficiálně nepřiznala škody.
10:29Aktualizovánopřed 58 mminutami|

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude ekonom Vyhnánek

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. V páteční tiskové zprávě to oznámila vedoucí oddělení komunikace KPR Karolína Blinková. Vyhnánek nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.
10:24Aktualizovánopřed 3 h hodinami|