Propolisová tinktura

Propolis je látka, kterou včely potahují zevnitř úl kvůli desinfekci. Obsahuje vitamíny, minerály, pryskyřice, silice a působí antisepticky a antibakteriálně. Používá se proto proti plísním a jsou známé jeho účinky proti zlatému stafylokokovi.

Propolisová tinktura se používá zevně na kůži a také vnitřně na dvanácterníkové a žaludeční vředy. Doporučuje se brát kávovou lžičku propolisu, například v jitrocelovém čaji. Je dobrý také na hojení dásní, aftů, na opary, hojí kožní poranění.

Odměříme si 1 díl propolisu a 1 díl alkoholu. Bylinářka Ivana Haldová doporučuje použít 60–80procentní alkohol, abychom z propolisu získali co největší množství účinných látek.

Propolis necháme v alkoholu luhovat 10–14 dnů v pokojové teplotě, denně protřepeme. Poté přefiltrujeme a tinktura je připravena k použití.

Doporučujeme v každém případě provést 24-hodinový test na kůži na vnitřní straně předloktí. Pokud na kůži nedojde k reakci, můžeme propolis používat. Je totiž pravděpodobné, že pokud máme alergii na včelí bodnutí, dojde k alergické reakci i na propolis.

Zázračný propolis

Zázračný propolis

Ohodnoťte tento recept: 

60 hlasů

Další recepty Celý díl