Jen opravdová láska zachrání zhýralého bonvivána před bankrotem. Klasická opereta skladatele Oskara Nedbala.
Režie a scénář: František Filip. Účinkují: Rudolf Hrušínský, Kateřina Macháčková, Josef Abrhám, Jaromír Hanzlík a další.

Veselá a rozmarná opereta se známými melodiemi z pera skladatele Oskara Nedbala (*26. 3. 1874 – †24. 12. 1930) ve zpracování režiséra Františka Filipa vyniká skvělým obsazením, využívá tehdy obvyklou metodu kombinující činoherní herce a operní pěvce, a svým jiskrným rytmem a pohodou láká i po letech diváka k posezení před obrazovkou.

Hrabě Boleslaw Baranski zvaný Bolo (J. Abrhám-J. Zahradníček) namísto toho, aby se věnoval svým statkům, tráví čas ve varšavských salónech a na plesech. Finančně je zcela na dně a zachránit ho může jediné – výhodný sňatek. Jeho kmotr, statkář Zaremba (R. Hrušínský-K. Petr), slibuje velké jmění, pokud se ožení s jeho dcerou Helenou (K. Macháčková-M. Boháčová). Bolo však na takový obchod nechce přistoupit a Helenu odmítne, aniž ji spatřil. Místo toho věnuje pozornost primabaleríně Wandě (H. Maciuchová-M. Veselá), kterou úspěšně přebral příteli Popielovi (J. Hanzlík-A. Hampel). Když se Helena dozví, že Popiel slíbil Bolovi zapůjčit svoji hospodyni, která má pomoci zachránit jeho hospodářství, přesvědčí ho, aby za ni vydával právě ji. Neboť snem každé dívky je napravit zhýralce a potrestat jeho pýchu. Bolo se sice vrací na svůj statek, ale způsob života nezměnil. Veškerý čas tráví hraním karet a popíjením s kamarády. Helena, vydávající se za hospodyni Marynu, záhy společnost vykáže z domu a přinutí Bola, aby respektoval její příkazy. Pod vedením nové hospodyně hospodářství značně vzkvétá a Bolo je zamilován. Na statku se koná dožínková slavnost, na kterou jsou pozváni Zaremba s dcerou, a přichází i Wanda s mamá...

Napište nám