Dvořákovy Biblické písně a myšlenky z Knihy žalmů v interpretaci E. Hakena, M. Ebena a R. Lukavského. Na varhany hraje O. Novák.
Kamera J. Lebeda. Režie F. Filip.

Krátce před svou smrtí natáčel operní pěvec Eduard Haken (*22. 3. 1910 – †12. 1. 1996) v pražském kostele sv. Jakuba za doprovodu varhan Biblické písně Antonína Dvořáka (*8. 9. 1841 – †1. 5. 1904). Přes pokročilý věk byl slavný pěvec ve vrcholné formě. Hudební pořad pod názvem Skrýše a skála obohacený o citace z bible v interpretaci Marka Ebena a Radovana Lukavského v České televizi realizoval s použitím obrazů Jaroslava Šerých režisér František Filip (*26. 12. 1930 – †9. 1. 2021).

Dvořákovy Biblické písně představují cyklus deseti písní pro alt (v tomto případě bas) s doprovodem klavíru na slova z Davidovy Knihy žalmů a vznikly v Americe v roce 1894. Cyklus lze považovat nejen za vrchol skladatelovy písňové tvorby, ale lze jej zároveň řadit k nejvýznamnějším dílům ve svém žánru vůbec. Jsou to písně hlubokého duchovního obsahu, v nichž skladatel rozmlouvá s bohem o svých úzkostech, důvěře i radosti. V rámci celého Dvořákova díla se jedná o nejzásadnější projev skladatelovy neokázalé víry v boha, oproštěné od jakéhokoli obřadného patosu.

Napište nám