Příběh mladého karabiniéra, který má dopravit dvě malé děti do dětského domova. Italský film.
Hrají: E. Lo Verso, V. Scaliciová, G. Ieracitano, R. Carpentieri, V. Andreaová. Režie: Gianni Amelio.

Dnes už velmi slavný film italského režiséra Gianniho Amelia Zloděj dětí nikoli náhodou připomíná název stěžejního díla italského neorealismu Zloději kol. Slavný snímek Vittoria De Siky se však tentokrát nestal citovaným vzorem jako v satirické komedii Zloději mýdla, ale reprezentantem filmového stylu, k jehož poetice se Amelio po několika desetiletích hlásí.

Mladý karabiniér Antonio má spolu se svým kolegou dopravit do dětského domova devítiletého chlapce Luciana a jeho jedenáctiletou sestru Rosettu. Jejich matka byla zatčena, protože nutila dceru k prostituci. Nezkušený Antonio se však nečekaně musí o děti postarat sám. Částečně bez vlastního přičinění se dopustí přestupku a vydá se se svěřenými dětmi na dlouhou cestu, aby kolegu ušetřil problémů. Zpočátku stojí důsledně na straně zákona, protože jeho povolání je pro něj jedinou možností obživy. Během doby se však s "problematickými" dětmi sblíží natolik, že to od základů otřese jeho dosavadními jistotami. Antonio se odvrací od přízemních členů vlastní rodiny a posléze ztrácí i oporu instituce, která ho zaměstnává.

Kromě rodiny a státu podlehne tvůrcovu kritickému odsouzení i náboženská víra, jež se ve srovnání s hluboce prožívanými a opravdovými city hlavních hrdinů jeví jako soubor mechanicky naučených frází. Silného emotivního účinku dosáhl Gianni Amelio mimo jiné i díky velmi přesnému obsazení. Vedle mladého herce Enrica Lo Versa se v hlavních rolích objevují dětští neherci Valentina Scaliciová a Giuseppe Ieracitano.

V roce 1992 získal tento snímek Velkou cenu poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes a Felixe za nejlepší evropský film roku.

/Filmový přehled 3/96/

Napište nám