Nenápadný objev, který měl sehrát strategickou roli ve vojenském průmyslu. Maďarský film.
Hrají: A. Romantowská, J. Englert, M. Marwitz, P. Delag, D. Legler a další. Režie: Imre Gyöngyössy a Barna Kabay.

Originální objev inženýra chemie Tibora vzrušil hned několik zahraničních rozvědek. Kyselina neutralizující bojové plyny má pro všechny doslova strategický význam. CIA, STASI a KGB se předhánějí v získání vědecké spolupráce s Tiborem. Vítězem se stává rychlejší KGB, jejímž "pracovním" metodám ale nový spolupracovník podlehne.

Na oslavách narozenin svého přítele odejde Tibor pro cigarety, zpátky se však nevrátí.

Za několk dní je nalezen poblíž rodinné chaty u Balatonu utopený na mělčině. Přes protesty vyšetřujícího lékaře oficiální verze příčiny jeho smrti zní: sebevražda. Spletitou

a provázánou pavučinou různých intrik, lží, podvodů a vydírání je těžké proniknout. Nejspíše proto je za svou velkou zvědavost potrestán i Tiborův syn Petr, jenž se pokouší odhalit skutečnou pravdu o otcově smrti... Příběh vyprávěný Tiborovou manželkou se odehrává před rokem 1989 a krátce poté. Film natočil maďarský tvůrce Imre Gyöngyössy podepsaný pod scénářem snímku Touha zvaná Anada a známý hranými filmy Jobova vzpoura,Yerma. Jeho Smrt v mělké vodě mísí fikci se skutečnými událostmi, které otřásly maďarskou, polskou a tehdejší východoněmeckou veřejností.

Snímek je věnován památce Jánose Elberta, Ulricha Wellera a Jerzyho Popieluszka.

Roli Tiborovy manželky ztvárnila známá polská herečka Anna Romantowská (Výslech, Křik, Tak mě zabij, poldo, Umění lásky, Malá apokalypsa, Děti a ryby).

Napište nám