STP

STP (1985)

(Soubor tradičního popu, 1984 - 1987) Praha

Jestliže někdo v polovině osmdesátých let hledal nějaké vhodné, hudby se týkající synonymum k příjemnému slovu „mejdan“, určitě by ho jako první napadlo jméno jedné pražské party, která se nazývala STP.

Skupina vznikla v roce 1984, když dva Jaroslavy - Sadílka (bg) a Raušera (ds, Raušer hrál předtím na perkuse ve folk-jazzovém souboru Svíce, bubnoval v Halogenu) - kamarády, kteří spolu po bytech jamovali jazz a latinu, kdosi seznámil s mladým kytaristou a zpěvákem Petrem Stankem. Jejich pokusy o jazz rock rychle vzaly za své, neboť Stanko se ukázal nejenom jako schopný frontman, ale i jako člověk, který hudbu cítil jednodušeji a přímočařeji.

Hudební publicista V. Vlasák o nich v knize Excentrici v přízemí píše: „Písničky STP jsou zajímavým spojením razantního rytmického bigbítu a melancholicky vyznívajících i přednášených textů. Určitá nekonkrétnost spolu s měkkým, táhlým hlasem Petra Stanka umožňuje posluchači navozovat různé pocitové stavy…“, a dále „…písničky se nesou v jedné zvukové rovině. Jako když otočením knoflíku spustíš mlátičku. V té jednoduchosti je síla a mechanicky přesný rytmus dokáže strhnout…“

První koncert soubor odehrál na známé přehlídce rockových kapel v Ostrově nad Ohří, aby se pak 3 roky objevoval na pražské klubové scéně, jako její neodmyslitelná součást. Hud. publicistka Jana Šeblová napsala v Gramorevue: "…drsná melancholie, v roce 1984 ještě neokoukaná a nezvyklá, přestala být během let českým patentem STP, zmocnily se jí i nově vznikající skupiny a často ji posunuly hudebně i pocitově dál…"

Skupina pospolu příliš dlouho nevydržela. Byla si dobře vědoma toho, že v tříčlenném nástrojovém obsazení brzo své aranžérské možnosti vyčerpá a přestože se později stával častým hostem skupiny trumpetista Tomáš Kudela, vše neodvratně směřovalo k zániku. Stanko byl navíc vytížen souběžným hraním se skupinou Kokrment (se svým bratrem Jaroslavem, který se mihl v STP na konci jeho existence) a v roce 1987 vložil veškerou svoji energii do právě založeného hardcore-noise souboru Michael´s Uncle. Poslední koncert STP proběhl v roce 1987 na Opatově. Na kapelu tedy zbyla pouze hezká vzpomínka v podobě tří klipů ve filmu Hudba 85.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Fotografie + tři klipy z filmu „Hudba 85“ (1985, písně „Holčičko“, „Antabus“, „Poslední mejdan“),
video z posledního koncertu (1987)

- Audio:
STP: „Výběr 1984-86“
STP: „Výběr 1986“