Pant

Pant (1984)

(1982 - 1985) Praha

Počátky této školní novovlnné kapely hledejme někdy v roce 1982. Tehdy se dali dohromady čtyři středoškoláci (ovšem kamarádi ještě ze základní školy) Miloš Kabyl (g, voc), Martin Mařan (bg, voc), Enriko Štolfa (ds) a Michal Dvořák (ks). Původní název Vzestup, který vznikl v hospodě ještě předtím než by mládenci měli cokoliv nazkoušeno, byl shledán nepřijatelným a tak se kapela rozhodla pro název ještě debilnější - Pant.

Soubor zkoušel ve sklepě v Holečkově ulici, kde později čirou náhodou zkoušel Dvořákův budoucí spoluhráč Robert Kodym se skupinou Prášek. "Tehdy jsem Roberta vůbec nevnímal. Věděl jsem akorát, že existuje nějaká kapela Prášek, v níž hraje jakýsi Kodym, podivný pankáč, který příšerně chlastá." (M. Dvořák v knize H. Dědka Lucie (šrouby do hlavy). První koncert odehrál Pant v rámci akce Studia angažované tvorby při městském výboru SSM.

Kapela ovšem na těch pár koncertech, které odehrála (asi šest), důsledně dbala na novovlnné image. "Michal tehdy nosil jednu podkolenku bílou, druhou modrou, jednu botu zelenou, druhou červenou. Z nočního orientačního běhu si donesl malé lampičky na hlavu, které k tomuto sportu neodmyslitelně patří; jeho vstup na temné jeviště působil efektně." (Honza Dědek v knize Lucie (šrouby do hlavy)).

Existence skupiny Pant se časově téměř kryla s temnými léty českého rocku 1983 - 85, kdy vládlo na pražské hudební scéně určité vakuum - pár důležitých kapel zaniklo, mnohé se přejmenovávaly a přeskupovaly, nacvičovaly nové repertoáry, kvantum skupin zatím dlelo v podzemí. A tak jestliže byl každý koncert velkou událostí, nebylo vůbec neobvyklé, když se na koncertě Pantu sešlo třeba tři sta nebo pět set lidí.

Hudba, dosti ovlivněná Pražským výběrem, vznikala kolektivně, celkem naivní texty psali Mařan a Dvořák. Hlavní hvězdou byl frontman Kabyl, ale na jeho osobě nakonec kapela pohořela. Jeho depresivní stavy se neustále zhoršovaly (Miloš byl nucen určitý čas strávit v psychiatrické léčebně) a Pant se dál hudebně nevyvíjel. Dvořák si tedy v roce 1984 občas zazkoušel se skupinou Eroze, v níž hrál tehdy na kytaru Michal Šenbauer. Ten také zaskočil za Kabyla na památném koncertu souboru v klubu Dvojka, kde Pant dělal předkapelu tehdy slavnému Abraxasu.

Skupina skončila v roce 1985, když bubeník E. Štolfa odjel s cirkusem svého otce do Itálie. Michal Dvořák byl pak dvojicí Šenbauer - Koller přizván ke spolupráci na jejich projektu ZOO, a ještě o něco později se stal klávesistou nové formace, která si začala říkat Lucie l., a v níž se nakonec setkal s "s tím podivným pankáčem, který příšerně chlastá" - s Robertem Kodymem.

Pozn.: Miloš Kabyl vystudoval FAMU a stal se kameramanem ČT. Jeho stále se zhoršující psychická choroba (manio-depresivní psychóza) ho však bohužel dovedla až ke konci nejtragičtějšímu. V roce 1998 spáchal sebevraždu.

Co se zachovalo do roku 1989 (včetně):

- Audio:
Pant: "The Best Of" (1982-85)