Happyend

Happyend (1987)

(1985 - 1987) Valašské Meziříčí

V duchu Fialova hesla „Nepropadejte žádné naději!“ se nesla i tvorba další kapely, ve které působil, Happyendu. Skupina se dala dohromady odchodem několika členů z Šoltisova Minimálního orchestru, a tvořili ji Petr Fiala (voc, bg), Martin Knorr (g, voc), Herbert Ullrich (g), Jiří Fiala (bg), a Jiří „Čeči“ Čiernava (ds). Až na krátkou epizodu houslisty Michala Beránka už nikoho jiného soubor nepřibral, přestože ve své instrumentaci používal stále více dalších nástrojů (saxofon, dětské foukací harmoniky a trumpetky, klaviset).

Hudba Happyendu byla jakousi zvláštní pochmurnou syntézou alternativy, minimalismu a popu (sic!). Do toho všeho psal Petr Fiala hodně temné a melancholické texty, což vyplývalo z jeho tehdejšího permanentního propadání depresím.

První koncert jim doma zařídil dramaturg M-klubu Karel Prokeš, kde si jich všimla Lenka Zogatová, která jezdila po Čechách a Moravě a sháněla kapely na první ročník Rockfestu. Toho se skupina zúčastnila dvakrát v letech 1986 a 1987.

V květnu 86 byla natočena kazeta „…Happyend!“, což je také jediná audio nahrávka souboru. Na podzim odešel na vojnu Jiří Fiala, a tak zbytek bandu pokračoval ve čtyřech. Všichni členové Happyendu se pak společně se svými kamarády zúčastnili nahrávání kazety „Rytmická mládež se baví“.

Na začátku roku 1987 se „depkař“ Petr Fiala konečně octl na psychiatrické klinice, což pro něj mělo dvojí význam. Za prvé tu napsal několik budoucích „mňágovských“ hitů a za druhé se zde seznámil se zpěvákem a textařem Jindrou Spilkou, se kterým po návratu z ústavu založil punkovou kapelu Smrt mladého sebevraha (nahrávka „Veselý hřbitov“). V té době už Happyend nefungoval a po příšerném koncertě na druhém ročníku Rockfestu (opilost, špatná souhra i zvuk) se na jaře 1987 rozešel.

Kytarista H. Ullrich krátkou dráhu kapely příznačně popsal v knize „Z nejhoršího jsme uvnitř“: „Byli jsme velice pomatená kapela, báli jsme se popularity, nevěděli jsme jestli chceme koncertovat nebo ne, a s kým jo a s kým ne, a jestli o nás mají napsat do Melodie, nebo ne atd.“

Fiala se pak sešel se svými kumpány ze Slepého střeva a společně pak dali dohromady soubor Mňága a Žďorp.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Video:
video z koncertu v ostravském klubu Delta (1987) (vlastní Petr Fiala)

- Audio:
Happyend: „…Happyend!“ (1986, Rytmická mládež)

- V seriálu BIGBÍT píseň:
„Tygr na svobodě“ (1987)