Podchodem vchod

Podchodem vchod (1983)

(1982 - nejspíš 1986) Brno


Brněnský soubor Podchodem vchod založili v roce 1982 bývalí spolužáci z gymnázia a je nutno podotknout, že spíše než o „kapele“ bychom o něm měli hovořit o „kolektivu“. Všichni jeho členové měli mimo společné hraní ještě horu dalších aktivit. Milovník jazzu Petr Osolsobě (ks, voc, tp) byl stálým spolupracovníkem Divadla na provázku, Tomáš Rusín (g, voc) se věnoval psaní básní a také malování obrazů a paralelní člen Pro pocitu jistoty Luboš Malinovský (do Podchodem vchod přišel v létě 1984) se věnoval skládání a aranžování i jiné hudby než byl jen rock. Dalšími členy byli ještě pravověrný rocker Stanislav Zajíček (bg, voc) a do příchodu Malinovského ještě Pavel Pochylý (ds).

Skladby vznikaly pomalu a za velkých „uměleckých“ konfliktů, neboť co člen souboru to výrazná individualita a tudíž jiný názor. Hudební nápady přinášeli ponejvíce Osolsobě a Rusín a pak je všichni společně „dosmontovávali“ do konečného tvaru. Čistě hudebně byly v jejich písničkách čitelné vlivy ranného rocku 60. let (Shadows), prvky nové vlny a lidové muziky.

Koncertů soubor příliš neodehrál (asi 15) a to ještě jenom v Brně a v Praze. Jedinou akcí vně těchto měst byla účast na známé přehlídce rockových kapel v Ostrově nad Ohří. Samotná vystoupení PV pak v divácích vyvolávaly záchvaty smíchu. Nejenže kapela hrála náležitě vymustrována (oblíbenou veteší byly třeba svářečské brýle, dědečkův oblek, koupací plášť), ale hlavně její texty - vtipné, úderné, rýmované - ji posouvaly do hudební škatulky jakéhosi „crazy“ rocku.

Jak o nich napsal Jiří Tlach v knize Excentrici v přízemí (zkráceno): „Koncerty kapely měly vždycky švih a na přehlídkách avantgardních kapel byly tím tolik potřebným odlehčujícím prvkem mezi většinou ponurými pohledy ostatních souborů… Neparodovali však kabaretním hrubým zrnem, ale daleko víc nadhledem, funkčním začleněním hudebních motivů a slovní komikou. Sevřenější rytmikou a rýmovanými texty má tvorba skupiny Podchodem vchod daleko blíž k běžným rockovým písničkám, než k avantgardním polyrytmickým kompozicím.“

Formace Pochodem vchod se rozešla nejspíše někdy kolem roku 1986.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Video:
zvukový 8mm film z koncertu ve V-klubu na kolejích v Brně (1984)

- Audio:
„Ostrov nad Ohří“ (1984, PV - koncert)

- V seriálu BIGBÍT píseň:
„Hodil kosu…“ (1984)