Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

13. 8. 2019

Hodinářův učeň to s časem umí

NOVÁ POHÁDKA JITKY RUDOLFOVÉ JE V KINECH

Někdy se líně vleče a někdy letí jako splašený, co jsou tohle za čáry? Říši času, hodin i hodinek důvěrně zná Urban. Hodinářův učeň.

Stejnojmenná česko-slovenská pohádka režisérky Jitky Rudolfové o lásce mezi tikotem hodin vstupuje ve čtvrtek 15. srpna do kin. Koproducentem je Česká televize.

Hlavní roli učně Urbana svěřila režisérka neokoukanému Michalu Balcarovi, pro nějž bylo natáčení náročné i fyzicky. „Lezl jsem po Panské skále, pral se v hospodě, běhal po polích a kopcích,“ popsal.

Urbanovu lásku Lauru si zahrála mladá slovenská herečka Dana Droppová, v roli jejího otce, hamižného hodináře, exceluje Viktor Preiss. „Moje postava je záporná, což je vděčná poloha. Mám ale vždycky pokušení v takové roli hledat i komiku a odlehčení, aby ji diváci nezavrhli úplně,“ svěřil se herec, který si v příběhu nechá radit od zlé sudičky Lichoradky v podání Jany Plodkové. Její hodné bratry Rodovíta a Rodovoje ztvárňuje duo Jaroslav Plesl a Václav Neužil.

Režisérka Jitka Rudolfová pilovala scénář pět let. „Zjistila jsem, že napsat klasickou pohádku je mnohem těžší, než jsem si myslela. Snažila jsem se ji natočit tak, aby byla pro rodiče a jejich děti,“ uvedla. A protože nerada počítačové efekty, obsadila do filmu například i živé lišaje smrtihlavy. „Důvěrně jsme se seznámili s jejich chovateli, dokonce jsem se lišaje naučila krmit medovou vodou. Ukázalo se, že lišajové jsou výborní herci.“

Stominutový příběh má velmi silnou vizuální stránku. A tvůrci věří, že místa, kde se filmovalo, zafungují i jako pozvánka k výletování. Natáčelo se na Panské skále u Kamenického Šenova, v tajemných skalách Kokořínska, na zámku v Dolních Beřkovicích, v gotickém kostele v Horní Řasnici, na zámku v Uherčicích u Znojma, v Klentnici a v jihomoravském Podyjí, v Lednici a na dalších místech. „Architekt Martin Kurel, jehož památce jsme film věnovali, odvedl skvělou práci na lokacích. Například když hodinář prochází domem, tak kuchyň je v Dolních Beřkovicích, ložnice v Doksanech a zahrada na jižní Moravě v Uherčicích u Znojma. Realizace byla velmi náročná, ale vypadá to fantasticky a divák nic nepozná. Myslím, že se vyplatilo,“sdělil producent Pavel Berčík.

Hlavním producentem filmu je společnost Evolution Films, koproducenty Česká televize - TPS Kateřiny Ondřejkové, RTVS a slovenská společnost PubRes. „Pohádky jsou takové rodinné hodinky České televize. Je to žánr, na který se dívá nejvíc diváků. Nejít do pohádky, která slibuje, že bude vtipná, napínavá, že v ní dobro zvítězí nad zlem, a ještě bude krásná, to by byla velká hloupost. Tahle pohádka je navíc výjimečná. Učeň Urban dokáže splnit úkoly a překonat překážky svou vlastní pílí, rozumem a zručností. Přijde mi velmi důležité, že se dětem dostane toto sdělení. V životě se přece nestává, že přijde Široký a vypije moře. Člověk se musí přičinit sám,“ doplnila kreativní producentka České televize Kateřina Ondřejková.

Zdroj: Evolution Films

2. 9. 2019Rytmix v novém balení: sestava na tucet popových megahitů
29. 8. 2019Rozsudek potřetí: realita z českých soudních síní
28. 8. 2019Dvě dekády směr peklo
26. 8. 2019Nebydlete jako. Bydlete opravdově, vzkazují autorky pořadu
23. 8. 2019Přátelská zastavení s hrabětem podruhé
21. 8. 2019Na Jana Ámose nemáme, ale tlumočit nápady můžeme, míní Kovy
16. 8. 2019Smích léčí, věří režisér komedie
13. 8. 2019Hodinářův učeň to s časem umí
7. 8. 2019Nejrozbzučenější skrýš? Slezskoostravská
2. 8. 2019Poslední prázdninová hudební událost v Ostravě? Ostravské dny, festival nové a experimentální hudby

« | | 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | | » (87)