Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

26. 8. 2019

Nebydlete jako. Bydlete opravdově, vzkazují autorky pořadu

Lifestyle Bydlet jako zahajuje třetí sérii proměn

Udělat z domova místo, kde je vám blaze. Kde jste to doopravdy vy. To je vize dámského tria, které od prvopočátku stojí za českotelevizním lifestylem Bydlet jako.

Šéfredaktorka časopisu Nové proměny bydlení Pavlína Blahotová a dramaturgyně České televize Jana StrýčkováKamila Teslíková vpustí koncem prázdnin na obrazovky třetí sérii. Designéři v ní s vášní, nasazením a fantazií mění tuzemské interiéry v osobitá místa, která ladí s duší jejich obyvatel.

Ve třetí sérii se zabydlíme v šestnácti pokojích a domácnostech. Co nás čeká?

Jana: Pořád proměňujeme interiéry, ale už se nedržíme striktně základních stylů, které jsme představili v předchozích dvou řadách. Budeme více experimentovat, pouštět se do trendů, sázet na originalitu a ladit interiér na míru tomu, kdo v něm žije.
Pavlína: Třeba díl boho, to je typický aktuální trend. Podobně jako byl v minulé řadě díl o hygge, což je taky spíš trend než styl. Po třech letech, co pořad děláme, jsme sehraní, štáb je jedna parta. Snad tu uvolněnou atmosféru a pocit, že se proměny dají zvládnout i v relativním klidu, předáváme i lidem přes obrazovku. Onehdy nám průvodčí ve vlaku hlásila, že už se těší na nové díly.
Kamila: Co mne obzvlášť těší, do třetí řady propašujeme i trochu stavebních a technických detailů. Probereme světelnost v interiérech, naznačíme, kam spějí automatické systémy v domácnostech, a taky představíme několik nových i pozapomenutých výtvarných technik, například gravírování nebo sítotisk.

Jak si na place dělíte role a které nadstavbové profese jste okusily?

Pavlína: O každé proměně píšu reportáže a mezi tím běhám a pomáhám. Než jsme natočili Bydlet jako folklorista, naučila jsem se pracovat s pásovou bruskou. Tam bylo tolik ručních prací! Natáčecí týden je vždycky hrozně hektický, ale je to úžasný zážitek, nabíjí mě to energií.
Jana: Pavlína coby publicistka a naše odborná poradkyně v každém díle dohlíží, aby vše odpovídalo zadání majitelů a danému stylu. V některých dílech sama realizovala proměnu jako hlavní designérka. A protože se účastní každého natáčení, tak když je třeba a nestíhá se, sama vezme do ruky zmiňovanou brusku nebo barvy a štětce.
Já jsem kromě kamery, kterou bych si netroufla vzít do ruky, už dělala asi úplně všechno. Občas někomu vyměním i mikrofon, starám se o rekvizity, dělám řidiče, ale hlavně hlídám scénář a kontroluju jednotlivé obrazy, aby to mělo hlavu a patu. Vždy točíme dva díly kumulovaně, teď jsme z technických důvodů točili dokonce tři najednou. Hodně se to propletlo, měnili jsme plány. Jsem pak jediná, kdo to drží v hlavě a musí vědět, co kam patří. Kamila byla zrovna na dovolené a já se dostala do úzkých a musela jí zavolat. Potřebovala jsem prostě přítele na telefonu, protože toho bylo moc.
Kamila: Ale nepotřebovala, pěkně to ukočírovala, a když říkám to, tak myslím tři stavební týmy, které přeměny realizovaly, plus televizní štáb. Což mohlo činit až čtyřicet kreativních lidí, kteří se řídí opravdu jen stěží. Jo a Jana zapomněla, že někdy zaskakuje i za kostymérku.

Vaši favorité, vymazlené díly třetí série?

Jana: Ještě stále točíme, jsme za polovinou. Mým favoritem je díl, který jde jako první, hned 31.srpna, Bydlet jako na dovolené. Proměna terasy, kterou dělala Denisa Bartošová. Klobouk dolů, co dokázala za týden udělat z prostoru, který už měl svá nejlepší léta za sebou.
Pavlína: Já tohle zažívám s každou proměnou. Miluju práci designérů. Hlavně moment, kdy dávají na stůl ubrus a aranžují nádobí nebo lampu. Jsou jako kouzelníci, udělají z toho něco wow. Nejsilnější díl třetí řady je pro mě zatím Bydlet jako Frida, což je proměna pro dceru, kterou naplánovala její máma. Designérka Mirka Došlá to udělala moc hezky. Maminka mezitím vážně onemocněla, byla i na operaci a najednou se to nestalo dárkem matky pro dceru, ale dcery pro mámu. Ve finále se na place plakalo.
Kamila: Já se nejvíc těším na návrat designérky Ivy Lukšové na obrazovky České televize. Tahle subtilní žena se nebojí ničeho, nenarazila jsem na problém, který by neuměla vyřešit, umí do ruky vzít nejen pilu a vrtačku, ale i vyšívání. Chystá pro nás přestavbu kuchyně.

Co vy? Proměňujete i vlastní domácnosti, nebo jste spíš kovářovy kobyly?

Pavlína: Proměny jsou můj život. Od pěti let pořád něco stěhuju. Díky tomu jsem založila časopisy o proměnách bydlení, teď už máme pět let časopis vlastní a začali jsme dělat televizní pořad. V natáčecím týdnu si klidně mezitím doma proměním ložnici. S manželem máme stejný vkus. On na týden odjede, u nás se to promění, přijede a je spokojen, že se toho nemusel dotknout.
Jana: Já jsem kovářova kobyla. Pořady o bydlení a interiérech dělám skoro dvacet let. Přesně vím, jak by to u mě mělo vypadat, ale tuším, že se toho dočkám za dalších dvacet let. Drobné proměny ovšem dělám bleskově, hlavně když jsem sama doma. To jsem schopná sama přestěhovat těžkou komodu i gauč. Ale velké úpravy nestíhám. Není kdy, doma jsem málo.
Kamila: Já alibisticky tvrdím, že náš nedovybavený dům je zálohou pro natáčení, kdyby náhodou neklapla jiná realizace. Bohužel už to říkám skoro těch Janou zmiňovaných dvacet let.

Váš oblíbený styl?

Jana: Já jsem do minulého týdne nevěděla, v jakém stylu žiju. Teď už to vím. Kamila mě zasvěcovala do dílu Bydlet jako boho. Byl to její díl, ale část jsem točila já. Ptala jsem se, jak ten boho styl konkrétně vypadá? Kamila se zamyslela a říká: „No asi tak, jako u tebe doma.“ Díky, Kamilo, už vím, v jakém stylu žiju.
Kamila: Samozřejmě boho, to je v poho. Ale jinak jsem milovníkem minimalismu, co se paradoxně pustil do přestavby romantického starého statku.
Pavlína: Já mám ráda barvy, barevné bydlení. Máme žlutou pohovku, limetkové křeslo, modrou zeď s oranžovými akcenty na obraze, zeleně vymalovanou ložnici. Nejmladší syn má pokoj ve stylu nočního města. Můj muž byl výtvarným kritikem, a tak nás ke stylu interiéru inspirují třeba právě obrazy.

Jaký je podle vás největší nešvar českých bytů a domů?

Jana: Mě vždycky dostanou domácí oblouky. Kamkoli jsme ještě před pár lety přijeli, lidi měli oblouk a meruňkovou výmalbu. Oblouk se dobře udělá, ale hůř se bourá.
Pavlína: Mě rozčiluje zaprděnost. Mladí bydlí jako jejich rodiče. Každý má bydlet podle svého životního stylu. Cítit se doma svobodně. Byt má být tvůj portrét, odraz toho, jak žiješ. Bydlet jako nám říká, že nemusíte bydlet v nějakém stylu. Bydlete podle toho, jací jste. My vám jen pomůžeme váš styl definovat. Proto je každý díl úplně jiný.
Kamila: Mě nejvíc štve, že se byty často vybavují nábytkem z nekvalitního materiálu. Trend je vyměnit lehce a relativně levně zařízení a za dva roky si pořídit nové, stejně jako třeba mobilní telefon. Ale není to dobře! Věci mají mít šanci zestárnout, osvědčit se a být opravitelné. Některé kusy nábytku a  vybavení nás provázejí celý život a mohou posloužit i dalším generacím. Mají svou historii a paměť. Takový kuchyňský stůl z masivu, dědovo houpací křeslo nebo psací stůl z kvalitní dýhy se s námi stěhuje už léta.

Co byste vzkázaly divákům?

Pavlína: Bydlete a žijte opravdově.
Jana: Lidé si potrpí na to, jak se oblékají, jaké mají auto, co jedí. Ale na  byt, kde tráví velkou část života, často zapomínají. Ale štve mě i  opačný extrém - někdo má drahou sedačku, ale nedá si v ní ani kafe, aby ji nepolil. Chtěla bych, aby se to potkalo někde uprostřed. Udělejte si domov tak, abyste se v něm cítili dobře.
Kamila: Bydlete po svém, a pokud si nevíte rady, nebojte se zeptat lidí, kteří vědí, jak na to. Architekti a designéři vám ušetří nervy, čas, zbytečné přešlapy i peníze. Koneckonců zuby si taky sami vrtat nebudete a účes raději svěříte kadeřníkovi.

2. 9. 2019Rytmix v novém balení: sestava na tucet popových megahitů
29. 8. 2019Rozsudek potřetí: realita z českých soudních síní
28. 8. 2019Dvě dekády směr peklo
26. 8. 2019Nebydlete jako. Bydlete opravdově, vzkazují autorky pořadu
23. 8. 2019Přátelská zastavení s hrabětem podruhé
21. 8. 2019Na Jana Ámose nemáme, ale tlumočit nápady můžeme, míní Kovy
16. 8. 2019Smích léčí, věří režisér komedie
13. 8. 2019Hodinářův učeň to s časem umí
7. 8. 2019Nejrozbzučenější skrýš? Slezskoostravská
2. 8. 2019Poslední prázdninová hudební událost v Ostravě? Ostravské dny, festival nové a experimentální hudby

« | | 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | | » (87)