Kde jsem:

Aktuality — Edice ČT — Vše o ČT — Česká televize

Edice ČT

Edice ČT

  • Vlastní výroba produktů v návaznosti na pořady a osobnosti ČT.
  • Produkty k dostání v prodejně na Kavčích horách nebo v eShopu ČT.

Křest knihy Příběh templářů I.

Edice České televize a společnost Praga Mystica pokřtily v pátek 16. prosince v prostorách Paláce Žofín společnou výpravnou publikaci Příběh templářů I.

Křest knihy Příběh templářů I.Křest knihy Příběh templářů I.Křest knihy Příběh templářů I.Křest knihy Příběh templářů I.Křest knihy Příběh templářů I.Křest knihy Příběh templářů I.Křest knihy Příběh templářů I.Křest knihy Příběh templářů I.Křest knihy Příběh templářů I.Křest knihy Příběh templářů I.Křest knihy Příběh templářů I.

První díl trilogie čerpá z původních a autentických zdrojů a vyšel u příležitosti výstavy Příběh rytířského řádu templářů – Tvář Leonarda da Vinci, která bude probíhat od 13. ledna do 18. března 2012 na zámku Zbiroh a je pořádána v roce 700. výročí zrušení templářského řádu.

Moderátor akce, Přemysl Čech, pohovořil o významu řádu templářů i o zámku Zbiroh jako místu, které nebylo pro pořádání výstavy evropského formátu zvoleno náhodou, dal prostor k představení knihy spoluautorům Bohumilu Vurmovi a Zuzaně Foffové a kurátorovi plánované výstavy prof. PhDr. Ing. Janu Roytovi z Univerzity Karlovy. Za Českou televizi, která je partnerem výstavy, hosty pozdravila brand manažerka ČT2 Daniela Zamrazilová-Poupová, na výstavu pozvala manažerka zámku Zbiroh Eliška Hrubá. Jako ochutnávka z chystané výstavy byl předveden vzácný artefakt, repliky protokolů s členy řádu, které zveřejnily Tajné vatikánské archivy. Role kmotry nové knihy se ujala Iveta Toušlová, která jí popřála mnohem šťastnější osud, než jaký měli aktéři, o nichž pojednává, a samozřejmě mnoho čtenářů a přítomným také vlídný advent.

Templáři alias Chudí spolubojovníci Kristovi a Šalamounova chrámu, jak zní úplný název řádu, vytvořili společenství, které svým rozsahem, mocí a majetkem, a tudíž i významem nemá v dějinách obdoby. Jakkoli byla existence řádu násilně ukončena, ideje templářství nacházejí až do současné doby své pokračovatele, a ne každý si uvědomuje, že se tento fenomén promítá i do našeho každodenního života. Jako malý příklad může posloužit „nešťastný pátek třináctého,“ který je odvozen od pátku 13. 10. 1307, kdy započaly pogromy na templáře vedoucí až k jejich úplnému zrušení v roce 1312.

O komorní a příjemné atmosféře předvánočního křtu svědčí přiložené fotografie.

Foto: Jiří Bytčánek

Přehled událostí