Kde jsem:

Aktuality — Edice ČT — Vše o ČT — Česká televize

Edice ČT

Edice ČT

  • Vlastní výroba produktů v návaznosti na pořady a osobnosti ČT.
  • Produkty k dostání v prodejně na Kavčích horách nebo v eShopu ČT.

Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989

S revolučním zápalem nafotili rok 1989. Během uplynulých třiceti let se potkávali v redakci zpravodajství České televize. Nyní se rozhodli své doposud nepublikované fotografie ukázat světu v rámci projektu Byli jsme při tom s podtitulem 1989 očima kameramanů ČT. Česká televize připravila nejen putovní venkovní výstavu, ale i hodnotnou česko-anglickou fotoknihu, jejíž součástí je více než 170 unikátních snímků a osobních výpovědí.

Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989Byli jsme při tom. Křest unikátní publikace k výročí sametové revoluce 1989

„Při uspořádávání svého osobního archivu jsem narazil na deset negativů, které jsem nasnímal v hektickém listopadu 1989. Když jsem se ptal svých kolegů kameramanů z ČT, tak jsem zjistil, že podobných, třicet let starých pokladů je v osobních archivech víc,“ shrnuje počáteční myšlenku autor projektu Evžen Janoušek.

Publikaci tvoří fotografie deseti tehdejších studentů či mladých mužů na počátku profesní kariéry, kteří následně během třiceti let působili coby kameramani v Československé a České televizi. Na snímcích zachytili revoluční celospolečenské dění i dobu před sametovou revolucí a po ní, a to nejen v Praze. Čtenáři přibližují demonstrace na pražském Václavském náměstí, ale také ve Vyškově či v Brně, uvítání Václava Havla na Hradě po jeho zvolení prezidentem, stříhání ostnatých drátů na hranicích po pádu železné opony i první svobodné volby v roce 1990.

„Některé listopadové snímky vstoupily do historie a říká se o nich, že jsou ikonické, většina ostatních chátrá v osobních archivech. Je to škoda, protože jak kdosi poznamenal, dějiny sice nejsou příběhem, ale skládají se z příběhů. Každý je vidí jinak, každý je prožívá jinak,“ píše v předmluvě knihy ředitel zpravodajství a sportu České televize Zdeněk Šámal a dodává, že autoři v této knize nezapřeli reportérský talent. Kromě mnoha fotografií, medailonků kameramanů a jejich autentických výpovědí obsahuje publikace také historický exkurz a jedinečné, dosud nesesbírané kalendárium sametové revoluce v ČST.

Knihu Byli jsme při tom představila Edice ČT veřejnosti v podvečer 24. září 2019 na Palachově náměstí před Rudolfinem při vernisáži stejnojmenné výstavy. Akci moderoval Jakub Železný, knihu pokřtili Kamila Moučková a obchodní ředitel ČT Hynek Chudárek.

Kamila Moučková, legendární hlasatelka spojená s rokem 1968 i s listopadem 1989, zavzpomínala na dny sametové revoluce, jak prožívala své vystoupení na balkonu Melantrichu i na dojemný pocit obrovské euforie vládnoucí celému Václavskému náměstí. Hynek Chudárek vyjádřil radost nad projekty přichystanými k 30. výročí sametové revoluce a rovněž zmínil, že publikace Byli jsme při tom je další hodnotnou knihou o novodobé historii, která v Edici ČT vychází.

„Vernisáž i křest se povedly, zúčastnilo se nemálo lidí a já jsem potěšen, že se celý projekt tak vydařil. Naše fotografie, které jsme takto publikovali, nemají umělecké ambice. Jsou ale důležitou výpovědí o zlomové události, kterou bychom si měli stále připomínat a která navíc nasměrovala pracovní zaměření většiny z nás,“ zhodnotil akci kameraman ČT Evžen Janoušek.

Fotoknihu Byli jsme při tom je možné zakoupit v e-shopu České televize a u vybraných knihkupců.

Foto: Edice ČT/Petr Čepela, Aleš Cigánek

Přehled událostí