Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

17. 4. 2003

Stanovisko České televize k reportáži TV Nova

Rád bych uvedl na pravou míru některé informace, obsažené v reportáži Televizních novin TV Nova z úterý 15. 4. 2003 a později reprízované:

a) Ad Česká televize hospodaří se ztrátou
Jedná se o účetní ztrátu, která však nebyla financována formou zadlužení vůči bance či jiné instituci. Veškeré účetní ztráty v jednotlivých letech byly plně hrazeny z rezervního fondu ČT, kam ČT peníze naspořila v devadesátých letech. Poplatníci tedy nemusí platit dluhy ČT, protože ČT žádné dluhy k úhradě nemá.

b) Ad dorovnání ztráty navýšením poplatku
Navržená výše televizního poplatku 95 Kč představuje pouze zreálnění kupní síly peněz z roku 1997, tedy po šesti letech. Díky inflaci a zvýšení cen na trhu je kupní síla 75 Kč v roce 1997 zhruba stejná jako 95 Kč dnes. Dorovnaných 20 Kč od každého poplatníka použije ČT zejména na rozvoj hrané tvorby, tvorby pro děti a pro přípravu na pozemní digitální televizní vysílání.

c) Ad nehospodárnost a přezaměstnanost
Náklady na hodinu vysílání České televize se zvyšují z roku na rok zhruba polovičním tempem, než činila inflace, v letech 2001 až 2003 tyto náklady klesají. V těchto nákladech jsou započítány veškeré náklady na výrobu, vysílání i všechny pracovníky. Průměrné provozní náklady na jednu hodinu vysílání ČT činily v roce 2002 pouze 270 000 Kč; pro srovnání průměrné provozní náklady na jednu hodinu vysílání TV Nova byly v roce 2002 318 000 Kč. Rozsah programové nabídky ČT je ve srovnání s NOVOU dvojnásobný. ČT si i ve finančním srovnání se západními televizemi veřejné služby ČT vede velmi dobře.

d) Ad nejasný plán úspor
ČT má jasný plán, jak dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. V rámci restrukturalizace probíhá celkem šestnáct dílčích projektů, které rozpracovávají jednotlivé týmy zodpovědné za jejich přípravu a implementaci. Restrukturalizace byla zahájena v lednu 2003 a již v letošním roce přinese ČT úspory v řádu desítek milionů korun. Plán restrukturalizace projednala na podzim 2002 Rada ČT.

e) Ad náklady na pořad
Náklady se pohybovaly v řádu desetitisíců korun a byly podstatně nižší ve srovnání s náklady na jiné diskuzní pořady. Konkrétní údaje o nákladech na jednotlivé pořady ČT nezveřejňuje z právních důvodů.

f) Ad nezávislý odborník
Pan Jaromír Volek z Masarykovy univerzity v Brně nevydává žádný časopis, který by byl dotován z rozpočtu Ministerstva kultury ČR. Dosavadní čtyři čísla Revue pro média finančně podpořil Nadační fond Ferdinandna Peroutky a vzdělávací nadace Jana Husa. Její vydavatelé se na Ministerstvo kultury ČR s žádostí o podporu nikdy ani neobraceli a o žádný grant nežádali.

V příloze naleznete analýzu příspěvku TV Nova, kterou ČT nechala vypracovat od agentury, jež měsíc hodnotí veškeré příspěvky zpravodajství a publicistiky v ČT z hlediska mnoha faktorů, včetně vyváženosti.

Přílohy

příloha 1 (31 kB)