Matěj Čech rock´n´roll band

Matěj Čech (1988)

(1983 - 1988) Praha

Na myšlenku založit rock´n´rollové revivalové těleso přišli během chmelové brigády pianista Arnošt Krátký a bubeník Jan Kalina. Krátce nato přizvali ke spolupráci několik kolegů studentů a skupina Matěj Čech byla na světě. Název převzala z pamětního listu pověšeného v útrobách zkušebny na Babě.

Podzim 1983 byl poznamenán mediálním honem na čarodějnice a obětí se měl stát mladý český rock, potažmo kapely hrající punk a novou vlnu. Ač Kalina měl krátkou zkušenost s punkem - se spolužákem R. Simkem na střední výtvarné škole na Hollarově náměstí pokoušeli osud ve skupině Skvělá věc - bylo mu jasné, že dráždit hada bosou nohou, tedy papaláše tímto stylem hudby, by možná znamenalo vyhazov z "peďáku", který začal v třiaosmdesátém studovat. Jeho spolužák A. Krátký ale skvěle ovládal piáno a navíc - kde vlastně leží kořeny punku? Přece v klasickém rock´n´rollu. Rozhodli se tedy založit rock´n´rollový big band, orchestr, který by pokračoval v cestě započaté jinými průkopníky r´n´r revivalu - Classic Rock´n´roll Bandem.

Původní "matějočechovský" ansámbl byl tudíž vcelku nesourodým tělesem se spoustou členů, kde vázla nejen hudební komunikace. Hned po prvním koncertu, který proběhl na konci roku 1983 v klubu VŠE na Můstku (Ulice 28. října), se sestava podstatně zredukovala až do výsledného tvaru; soubor tehdy tvořili Arnošt Krátký (p, voc), Jan Kalina (ds, voc), Tomáš Belko (sax, voc), Radek Simek (bg, voc), Jan Hrůša (g), Jiří Jelínek (sax, voc). Asi o rok později doplnil kapelu další saxofonista Hynek "Trudie" Krátký.

Repertoár Matěje Čecha tvořily hlavně klasické rock´n´rolly ovšem opatřené vlastními českými a povětšinou vtipnými texty. Skupina ovšem dokázala publiku nabídnout i svoje skladby, opět v rock´n´rollovém kabátě, ovšem s trošičku punkovým nádechem. Náplní písní byla lapidárně řečeno klasická česká rocková trojkombinace - sex, alkohol & rock´n´roll. To vše podávané s porcí dobrého humoru.

Matěj Čech díky svému parodickému rock´n´rollu neměl v podstatě žádné problémy s kulturními institucemi (samozřejmě kromě běžných opruzů, kolem nedoporučení textů, přehrávek apod.), takže mohl vystupovat na oficiálních akcích. V Praze hrál nejčastěji na Rokosce, ve vysočanském Lidovém domě, v malostranské Baráčnické rychtě a na Novodvorské. Byl ale vítán i mimo Prahu - v klubech a sálech v Čechách a na Moravě. Vybrat si ke hraní zrovna rock´n´roll se prostě ukázalo jako šikovný tah, protože skupina mohla vystupovat prakticky kdekoli - třeba i na plesech nebo svatbách.

Matěj Čech se ve druhé polovině 80. let stal v Praze celkem vyhledávanou atrakcí a večírky s ním byly všeobecně považovány za skutečně kvalitní žertovné taškařice. Nebylo tedy divu, že se kapela ocitla v hledáčku agilního šéfa divadelního souboru Vrata Zdeňka Suchého. Ten soubor přizval do dvou "vratovských" programů - v roce 1986 to byla "Akce v kleci" (Suchý si dokonce zazpíval se souborem několik písní) a o rok později pořad "Promimte". V tom čase se Matěj Čech rozšířil o vokální dívčí trio, celkem vtipně nazvané Breberky, které tvořily Olina Jandurová, Daniela Čelková a Šárka Blažková.

Asi nejznámějším počinem, na kterém se kapela podílela, byl amatérský videofilm Ivana Tatíčka a Zdeňka Suchého "Miss rock´n´roll" z roku 1988 se "sklepáckou" Lenkou Vychodilovou v hlavní roli. Takovou perličkou možná je, že film zafinancoval a zprodukoval Martin Jůzek za peníze, které obdržel za pracovní úraz (nezaviněný pád do výtahové šachty).

Skupina Matěj Čech se ovšem v témže roce rozešla. Študáci dostudovali a čekala je roční pruda v zeleném stejnokroji (jen Belko si to namířil do Garáže). Mnozí z nich se ale začátkem devadesátých let k muzice vrátili ve ska kapele Sto zvířat.

Co se zachovalo do roku 1989 (včetně):

- Fotografie + Vrata & Matěj Čech - video z pořadu "Akce v kleci" (1986, vlastní Z. Suchý), Vrata & Matěj Čech - video z pořadu "Promimte" (1987, vlastní Z. Suchý), film Ivana Tatíčka "Miss Rock´n´roll" (1988, vlastní I. Tatíček)

- Audio:
Matěj Čech - existuje asi deset natočených koncertů většinou z druhé pol. 80. let
(vlastní J. Kalina) a to například (bez uvedení datace):
Matěj Čech: "Live na Rokosce"
Matěj Čech: "Live Yuridika"
Matěj Čech: "Live na Baráčnické rychtě" atd.