Nucleus

Nucleus (1983)

(1981 - 1985, také Nukleus) Brno

Výhradně vlastní tvorbou se už od svého založení v roce 1981 prezentovala brněnská skupina Nucleus. Její sestava se neustále proměňovala, takže zmiňme alespoň hlavní hráče a jejich nástrojové obsazení: Petr Werner (bg, voc), Josef Ostřanský (g, voc), Jan Saňka (sax), Václav Koubek (acc, voc), většinou také Pavel Fajt (ds, zároveň Ještě jsme se nedohodli) a ze začátku ještě Jan Matoušek (fl, voc). Hostem skupiny pak bývala legendární brněnská postavička jménem Rudy Kovanda.

Co se týče jména Václav Koubek v obsazení souboru, skutečně se jedná o proslulého hospodského hráče na harmoniku. „Roku 1982 jsem se na tři roky vrátil do Brna, svého rodiště,“ říká v MF Dnes (2001). „Tamní umělecká komunita se soustředila okolo Divadla Husa na provázku, ale také v Bulharské ulici, kde jsme si s Ostřanským pronajali byt. Chodil tam i Kolšovský nebo výtvarník Kokolia. Navštěvoval nás režisér Zdeněk Petržilka alias Pitínský, který objevoval básníky a zajímal se o kvalitu našich textů, anebo Petr Cibulka, kvůli kterému se zase pořád něco podepisovalo…“ J. Ostřanský pak Koubka dovedl do Nucleusu, kde budil pozornost hlavně svojí pódiovou image - při hře jak bylo jeho dobrým zvykem klečel na zemi. Což je dobře vidět na záběrech videa z Valné Hromady, které se dochovalo.

Pokud bychom se nějak pokusili charakterizovat styl souboru, nejspíš bychom se přiklonili k rozvolněnému termínu ponurý free rock s jazzovými názvuky. Kapela sama se označovala prostě za free rock. Nucleus se zúčastňoval mnoha přehlídek alternativní hudby a obzvláště pochopitelně Valných Hromad, což bylo celkem příznačné, neboť zakladatelem a hlavním pořadatelem „hromad“ byli baskytarista skupiny Petr Werner se svou ženou Zinou. Název přehlídky vymyslel věčný bohém „Kolšák“ Kolšovský a konala se vždy v klubu v Křenové a to od roku 1982.

Nucleus se rozešel v roce 1985, když se jeho členové rozutekli do jiných kapel. Fajt začal hrát s Bittovou - nejprve se sešli v kapele Maňana, později se osamostatnili jako duo Bittová & Fajt. Ostřanský se zase domluvil s Václavkem na vzniku Éčka a Václav Koubek se v tom roce odstěhoval do Prahy.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Video:
video z Valné Hromady (nejspíš z roku 1983, vlastní Petr Werner), video z koncertu (1983, vlastní P.Werner), němý 8mm film z pražské Valné Hromady (1983, Nucleus v záběrech s Rudy Kovandou, vlastní Vl. Kouřil), video z bujaré oslavy narozenin P.Wernera (1987)

- Audio:
„Valná Hromada 1982-3“ (koncert Nucleusu 1982, STCV 1984)
Nukleus - Václav Koubek: „Nukleus a Venca Koubek - live 84“ (1984, dva samostatné koncerty)
„Czech! Till Now You Were Alone“ (1986, LP-sampler, Café Europe - Itálie, Nucleus skladbu „Dokola dokolečka“)

- V seriálu BIGBÍT píseň:
„Důstojnost“ (1983)