Kde jsem:

Televizní technika — Časté dotazy — Vše o ČT — Česká televize

Časté dotazy

Časté dotazy

  • Odpovědi na Vaše nejčastější dotazy, názory a připomínky, které nám zasíláte

Často kladené dotazy

Úspěšné naprogramování nahrávání

"Vzhledem k počtu majitelů přístrojů VHS a DVD/HDD postupně přibylo i služeb, které jsou jim určeny. Pro vlastníky rekordérů je výhodou, když mohou naprogramovat nahrávání dopředu, například na dobu své nepřítomnosti. Existuje více možností, jak se programování provádí, a v praxi s ním bývají někdy problémy. Je možné uvést zásady, jejichž dodržení by stoprocentně zaručovalo úspěšné naprogramování nahrávání?"
Při programování videa je vždy třeba nastavit den, čas začátku pořadu a číslo předvolby, na které má divák naladěn příslušný programový okruh. Někdy je třeba nastavit i měsíc, někdy také rok, poměrně často i konec pořadu, případně i jeho délku. Co se přesně má nastavit a jak, záleží na typu videa. Nelze dát žádný jednoznačný návod, který by vyhovoval vždy. Každý si musí přečíst správný postup v návodu ke svému přístroji. K naprogramování pak stačí údaje o pořadu, které si divák může přečíst třeba v přehledu pořadů v tisku.
Pokud si na domácím rekordéru programujete nahrávání zvoleného pořadu, je to práce trochu nepříjemná a náročná na přesné zadání jednotlivých údajů. Proto se kromě běžného postupu vypisováním údajů hledaly cesty ke zjednodušení tohoto procesu, nejznámější je asi ShowView. Programování záznamu ze set-top-boxů digitálního příjmu (DVB-T, DVB-C a DVB-S) záleží mj. na záznamovém zařízení: lze např. propojit STB se samostatným DVD/HDD rekordérem a časovanou nahrávkou rekordéru spouštět i zapnutí STB (podle výrobců Synchro Rec, ExtLink nebo přídavnými infra red čidly) Některé STB jsou přímo vybaveny hard disky (od 80 GB výše) pro přímý či programovaný záznam zvoleného pořadu, tzv. PVR; další STB jsou vybaveny navíc dokonce více tunery (převážně dva) a lze tak sledovat určitý pořad a jiný mezítím nahrávat. U STB programujeme nahrávku převážně pomocí obrazovky Elektronického programového průvodce - EPG. Už dnes je možností záznamu řada a další budou určitě následovat .