Letadlo

Letadlo (1982-3)

(1981 - 83) Praha

Josef Vondrášek: „Myslím, že to patří k životu. Nezávisle na všem, co se děje, má kluk popadnout kytaru a něco dokázat. Zkrátka to tak má bejt“.

Po odchodu z Garáže v roce 1981 založil J. Vondrášek skupinu Letadlo, v které ještě působili baskytarista Petr Václavek, bubeník Jiří Šimeček a klávesista a kytarista Ivo Heger. Ve skupině se ještě mihli např. kytarista Jiří Křivka a po vzoru Jasné Páky také doprovodné zpěvačky: Kateřina, Jana Stehnová, Lenka Vlachová.

Letadlo se nechalo inspirovat vším, co nová vlna přinesla: bylo trochu punk, trochu pop s klávesami, trochu rock´n´roll, ale na rozdíl od Jasné Páky zde nebyl ani náznak něčeho, co by vycházelo z rocku 60. let. V souboru je spíše cítit vliv Davida Bowieho, Iggyho Popa a taky Sex Pistols. Přitom písničky Letadla byly většinou hodně melodické, což se potvrdilo později v tomtéž souboru, ale už pod jiným názvem Jižní pól.

Důležitým poznávacím znamením byly Vondráškovy texty - neustále se opakující krátké slogany, slovní hříčky a absurdní slovní spojení. Do toho rozervaný Vondráškův vokál, skoro až strojová rytmika, minimum kytarových sól a výbušný pódiový projev, na který tehdejší punkýši dodnes vzpomínají. Domovským klubem byl pro skupinu jako pro mnoho dalších v té době samozřejmě klub Na chmelnici. V „dobrém“ roce 1982 dokonce Letadlo natočilo klip na píseň "Ryba" do tehdejší ČST do pořadu F. R. Čecha „Amatéři uvádějí“.

„My jsme v roce 1981 měli plakát,“ říká v seriálu Bigbít Vondrášek, „kde bylo typograficky stejným písmem jako je Coca cola napsáno Letadlo a pod tím nápis ´nová vlna´, takže si myslím, že jsme byli asi první, kdo to tady nějak řekl nebo uvedl.“

Skupina Letadlo změnila po pomlouvačné kampani v Tribuně název na Jižní pól, pod kterým hrála až do první poloviny 90. let.

Bonusy

     

   

Co se zachovalo do r. 1989:

- Fotografie + TV clip „Ryba“ v pořadu „Amatéři uvádějí“ (1982)

- Audio:
Letadlo: „Live“ (1982) Pozn: vlastníkem je mj. i Jiří Šimeček
Letadlo: "Letadlo 83" (1983, studio u M. Kratochvíla)

- V seriálu BIGBÍT písně:
„Tonda rock´n ´roll star“ (1982)
„Smějeme se ve městě“ (1982)
„Hrdinové“ (1982)
„Tramvaj 26“ (1982)
„Ryba“ (1982)
„Tak už mě nelíbej“ (1982)